“Όλοι” οι έλληνες και φιλέλληνες, κάτοικοι Ελλάδος και εξωτερικού, ηλικίας 12 με-+∞, μιλάνε ατέλειωτες ώρες στις καφετέριες, τα καφενεία, τα bar, με παρέα ένα μοναδικό και δημοφιλή, κρύο ρόφημα …τον φραπέ! Ο φραπές αρέσει σε πολλούς, άλλοι απλά είναι πλήρως εξαρτημένοι απ’ αυτόν. Γνωρίζει όμως κανείς από εσάς, από πού ήρθε ο καφές αυτός; Δεν είμαι από τα άτομα αυτά που υποστηρίζω ότι οποιαδήποτε καινοτομία και εφεύρεση προήλθε κατ’ εξοχήν από έλληνα, αλλά στην περίπτωση αυτή με περηφάνια τονίζω ότι όντως η φραπεδιά είναι «έργον ελληνικόν» και όχι απλά «ελληνικόν» αλλά και «θεσσαλονικιότικον», δεδομένου ότι μένω στην όμορφη αυτή πόλη του βορρά. Θα σαςπω λοιπόν μια mini ιστορία:
Εμείς, δηλαδή η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ Ε.Π.Ε., μια ωραία μέρα του καλοκαιριού και εκεί που λιώναμε κυριολεκτικά στο γραφείο μας, είχαμε την «τύχη» να υποδεχτούμε τον πρόεδρο της εταιρείας μας, ο οποίος εκτός από τις τυπικές διασαφήσεις και οδηγίες, μας εξιστόρησε την ιστορία του φραπέ. Μας είπε λοιπόν πως το έτος 1957 στην έκθεση Θεσσαλονίκης μια παρόμοια θερμή μέρα, ένας έξυπνος κύριος το όνομα του οποίου δεν γνωρίζω δυστυχώς, γέννησε τον Φραπέ!!! Η έκθεση εκείνο τον καιρό, ήταν ένα μοναδικό φαντασμαγορικό γεγονός, το οποίο περίμενε «πως και πώς» όλος ο κόσμος. Στην έκθεση κυκλοφορούσαν ζογκλέρ ακροβάτες, μαύρη γερμανική μπύρα (σημειωτέον μόνο στην έκθεση εκείνο τον καιρό κυκλοφορούσε η μπύρα αυτή). Τι έκανε λοιπόν ο κύριος αυτός; Πήρε ένα πλαστικό
ποτήρι, έβαλε μέσα καφέ, (μάλλον ΝΕS) ζάχαρη και κρύο νερό, και είπε να κάνει τον barman όταν φτιάχνει μαργαρίτες και mojitos… κοινώς ανακάτεψε τα υλικά αυτά, και το αποτέλεσμα να βρεθεί μέσα σε 5 μέρες στα ουράνια… Τι έγινε μετά; Δεν το γνωρίζω… μπορεί να έπινε mojitos στις Μαλδίβες …ή όπως είπε και ο Λεονάρδο Ντα Βίντσι, «εκείνος που θέλει να γίνει πλούσιος μέσα σε μια μέρα, θα κρεμαστεί στη διάρκεια ενός χρόνου», ή πολύ απλά συνέχισε να λανσάρει τον φραπέ στην Θεσσαλονίκη, στην καφετέριά του μέσα στην έκθεση…who knows?
Το σίγουρο είναι ότι οι ελληνάρες γουστάρουν τον φραπέ, ο οποίος μάλιστα θεωρείται ο πατέρας του freddo στην γειτονική Ιταλία μετά από 10 χρόνια, το 1967 δηλαδή!!! Γι’ αυτό και εμείς ανοίγουμε τα μάτια και στους φίλους μας τους ρώσους, ένα πρωινό του 2011…
Εμείς, δηλαδή η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ Ε.Π.Ε., μια ωραία μέρα του καλοκαιριού και εκεί που λιώναμε κυριολεκτικά στο γραφείο μας, είχαμε την «τύχη» να υποδεχτούμε τον πρόεδρο της εταιρείας μας, ο οποίος εκτός από τις τυπικές διασαφήσεις και οδηγίες, μας εξιστόρησε την ιστορία του φραπέ. Μας είπε λοιπόν πως το έτος 1957 στην έκθεση Θεσσαλονίκης μια παρόμοια θερμή μέρα, ένας έξυπνος κύριος το όνομα του οποίου δεν γνωρίζω δυστυχώς, γέννησε τον Φραπέ!!! Η έκθεση εκείνο τον καιρό, ήταν ένα μοναδικό φαντασμαγορικό γεγονός, το οποίο περίμενε «πως και πώς» όλος ο κόσμος. Στην έκθεση κυκλοφορούσαν ζογκλέρ ακροβάτες, μαύρη γερμανική μπύρα (σημειωτέον μόνο στην έκθεση εκείνο τον καιρό κυκλοφορούσε η μπύρα αυτή). Τι έκανε λοιπόν ο κύριος αυτός; Πήρε ένα πλαστικό
ποτήρι, έβαλε μέσα καφέ, (μάλλον ΝΕS) ζάχαρη και κρύο νερό, και είπε να κάνει τον barman όταν φτιάχνει μαργαρίτες και mojitos… κοινώς ανακάτεψε τα υλικά αυτά, και το αποτέλεσμα να βρεθεί μέσα σε 5 μέρες στα ουράνια… Τι έγινε μετά; Δεν το γνωρίζω… μπορεί να έπινε mojitos στις Μαλδίβες …ή όπως είπε και ο Λεονάρδο Ντα Βίντσι, «εκείνος που θέλει να γίνει πλούσιος μέσα σε μια μέρα, θα κρεμαστεί στη διάρκεια ενός χρόνου», ή πολύ απλά συνέχισε να λανσάρει τον φραπέ στην Θεσσαλονίκη, στην καφετέριά του μέσα στην έκθεση…who knows?
Το σίγουρο είναι ότι οι ελληνάρες γουστάρουν τον φραπέ, ο οποίος μάλιστα θεωρείται ο πατέρας του freddo στην γειτονική Ιταλία μετά από 10 χρόνια, το 1967 δηλαδή!!! Γι’ αυτό και εμείς ανοίγουμε τα μάτια και στους φίλους μας τους ρώσους, ένα πρωινό του 2011…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου