Σάββατο 30 Ιουλίου 2011


...Όταν ξεκινούσαμε αυτό το blog, δεν περιμέναμε μια τέτοια ανταπόκριση του κοινού αλλά και του Τύπου.

Οικονομική e-εφημερίδα Voria.gr:
"Καιρό τώρα προσπαθώ να καταλάβω, τι ακριβώς παράγουμε και αυξήθηκαν οι εξαγωγές μας (πλην του πετρελαίου και αλουμίνιου). Επί τέλους, κατάλαβα. Εξάγουμε τον «φραπέ» στη Ρωσία. Ένα ακόμη επίτευγμα του ελληνικού πολιτισμού γίνεται κτήματα των ξένων. Πάντα πρωτοπόρα η Ελλάδα.
Εκείνο όμως που δεν κατάλαβα, είναι ότι, αν συνηθίσουν οι Ρώσοι να πίνουν «φραπέ», εμείς τι όφελος θα έχουμε; Δεν μπορούν να τον φτιάχνουν μόνοι τους;"
(http://voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=58569)

Αγαπητέ κ. Καλλισθένη, μάλλον πρόκειται για παρεξίγηση... Με την προσπάθεια εξαγωγής του φραπέ στη Ρωσία, δεν κοιταμε να σώσουμε την Ελλάδα απο την κρίση. Προσπαθούμε να σώσουμε τη δικιά μας, πολύ μικρή επιχείρηση. Και πιστεύουμε πως βρήκαμε ένα προϊόν που ακόμη δεν υπάρχει στη Ρωσία, άρα έχουμε πιθανότητες.

Γιατί το βγάλαμε στον αέρα ως είδηση; ( Γιατί η χώρα μας διψάει να ακούσει θετικές και διασκεδαστικές ειδήσεις, και το μήνυμά μας είναι πως η κρίση δεν είναι τιποτε παρά μόνο μια πρόκληση.

Όσο για τα πράγματα που εξάγει η Ελλάδα. Παράγει και εξάγει πολλά προϊόντα. Απλά τα εξάγει "χύμα" σε Ιταλούς, Τούρκους, ακόμη και Κινέζους, και αυτοί στη συνέχεια τα συσκευάζουν όμορφα και τα μεταπουλάνε.

Πρόκληση είναι να αλλαχθεί αυτή η κατάσταση. Θα ήθελα πολύ να σας στείλω μερικές φωτογραφίες απο τα ράφια των υπεραγορών της Μόσχας, με σειρές και ποικιλίες αυτών των Ελληνικών προϊόντων με ετικέτα "made in italy". Και σε τι τιμές λιανικής πωλούνται...

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Διαβάστε για τον φραπέ στις ειδήσεις: http://www.liako.gr/news/home/35429-pota.html


Ποιος είπε ότι δεν εξάγουμε πλέον πολιτισμό. Μέσα σε μια εβδομάδα εκπλήξαμε Αμερικανούς και Ρώσους με το -παλαιό μεν, αλλά άγνωστο σ’ αυτούς- επίτευγμά μας: Τον καφέ «φραπέ».
Πρώτα απόρησε η Κλίντον, που βλέποντας Έλληνα υπουργό κατά την προ εβδομάδος επίσκεψή της στη χώρα μας, τον ρώτησε τι είναι αυτό που πίνει. Της απάντησε ότι είναι κρύος στιγμιαίος καφές. Του είπε ότι προτιμά τον ζεστό, και σταμάτησε εκεί η συζήτηση, χωρίς καμιά προσπάθεια να εκπολιτίσουμε τους Αμερικανούς στο ελληνικής έμπνευσης αφέψημα.
Με τους Ρώσους όμως τα πράγματα ξεκίνησαν οργανωμένα. Μια ελληνορωσική επιχείρηση από την Θεσσαλονίκη πείσθηκε πως βρήκε μια διέξοδο από την κρίση, και αποφάσισαν να μεταφέρουν τη συνήθεια στη Ρωσία.
Πάντως, αν καταφέρουν να πείσουν να πιουν «φραπέ» οι… στρατιωτίνες του Πούτιν, η επιτυχία της επιχείρησης είναι εξασφαλισμένη.

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Κανόνες παιχνιδιού


Αγαπητοί φίλοι και αναγνώστες του blog μας, σήμερα προχωράμε στην επόμενη φάση, με θέμα «το ψάξιμο του παιχνιδιού». Θα σας εξηγήσω μέσα σε λίγες γραμμές, το νόημα αυτών των λέξεων. Αφού προηγήθηκε το ψάξιμο στην Ελλάδα, με τον έλληνα που ενδιαφέρεται με νύχια και με δόντια να βγει στην αγορά της Ρωσίας, και πήραμε πληροφορίες, τιμές κτλ. απ’ αυτόν, προχωράμε στην σκακιέρα της Ρωσίας…
Για να μάθουμε λοιπόν το παιχνίδι στην Ρωσία, καθόμαστε ατελείωτες μέρες και νύχτες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή μας, με μάτια κόκκινα και ορθάνοιχτα υπό την επήρεια της καφεΐνης. Στόχος μας είναι να μάθουμε «ποιοί» είναι οι παίκτες της αγοράς, πόσο «μεγάλοι και τρανοί» είναι, και πώς «στήνεται» το όλο παιχνίδι. Το ρώσικο internet φυσικά μας παρέχει όλες αυτές, τις ζωτικά σημαντικές για μας, πληροφορίες. Βρίσκουμε και εντοπίζουμε καταλόγους στους οποίους φαίνονται οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς, έμποροι. Καταγράφουμε στο μυαλό και στο χαρτί τα ονόματά τους, βρίσκουμε τον τρόπο που δουλεύουν αυτοί στην αγορά. Δηλαδή, εισάγουν από τον έλληνα λάδι, και το πουλάνε κατ’ ευθείαν σε καταστήματα; Αν ναι, ποια καταστήματα είναι αυτά, και για τι ποσότητες μιλάμε? Αν όχι, μαθαίνουμε που κατευθύνεται το λάδι αυτό, και πόσες πόρτες χτυπάει μέχρι να καταλήξει στο στομάχι του καταναλωτή! Θα πρέπει να γνωρίζεται ότι η κάθε αγορά είναι διαφορετική, ανάλογα με το εμπόρευμα. Άλλα καταλήγουν σχεδόν άμεσα στον καταναλωτή και άλλα περνάνε από πολλά στάδια.
Επίσης, ψάχνουμε για κάποια ενδεχόμενη έκθεση που διεξάγεται εκείνη την περίοδο. Αν είμαστε τυχεροί και πιστέψτε μας, είμαστε τις περισσότερες φορές, όχι για να καυχηθούμε, αλλά επειδή οι εκθέσεις εκεί (Μόσχα-Κίεβο) είναι τόσες πολλές, που όρεξη να ‘χεις (και λεφτά), θα βολτάρεις συνεχώς εκεί μέσα… Πλησιάζουμε τα πιο σούπερ-ουάου stand, και αντλούμε πληροφορίες για τον παίκτη που βρίσκεται μπροστά μας. Που πουλάει; Από πού αγοράζει; Τι αγοράζει; Αν δεν είμαστε τυχεροί, διότι δεν υπάρχει έκθεση με το θέμα μας, κάνουμε βόλτες σε μαγαζιά με το προϊόν που μας ενδιαφέρει, συλλέγουμε πληροφορίες σχετικά με την ποιότητα, τις τιμές, την χώρα προέλευσης κτλ.
Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, μαθαίνουμε τον χορό στον χώρο, που επρόκειτο να χορέψουμε…

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Οδηγία Νο 1

Όπως σας υποσχεθήκαμε στην προηγούμενη δημοσίευση, από σήμερα ξεκινάμε την παρουσίαση της δικιάς μας, μικρής αλλά πολύτιμης πορείας που μας έφερε σε μια σταθερή τροχιά στο χώρο του consulting. Στην ενότητα Νο 1 έχουμε συγκεντρώσει τα βήματα προετοιμασίας, που είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ για να πετύχει οποιοδήποτε προϊόν στη Ρωσία…

1.1 Για να πουλήσεις κάτι, είτε είναι ο φραπές , είτε το λάδι, είτε το μάρμαρο… κάτι πρέπει να ξέρει για το προϊόν αυτό. Και εμείς, τις περισσότερες φορές, στην αρχή δεν έχουμε ούτε την παραμικρή ιδέα για το τι θα προβάλλουμε. Μέσα σε 1-2-3 βδομάδες θα γίνουμε αν όχι ειδικοί… τουλάχιστον, νεοφώτιστοι πρωτάρηδες – ακριβώς αυτό που χρειάζεται ένας πωλητής.
Αφού εξαντλήσουμε όλες τις ανοιχτές πηγές γνώσης, όπως η ιστοσελίδα του παραγωγού, τιμοκατάλογοι, έρευνες κλπ, «βομβαρδίζουμε» με ερωτήσεις εκτάσεως 2 σελίδων τον «έλληνα-παραγωγό» (ο οποίος ενδιαφέρεται να βγει στην ρώσικη αγορά). Οι ερωτήσεις αυτές αφορούν πιστοποιητικά, ορολογίες, με μια λέξη κάθε απορία μας, διότι εμείς θα διαπραγματευτούμε με τον ρώσο!

1.2. Μεταφράζουμε το προφίλ της ελληνικής εταιρείας και άλλες βασικές πληροφορίες στην ρώσικη γλώσσα, και το αποστέλλουμε στους συνεργάτες μας στην Ρωσία & Ουκρανία. Γιατί, βλέπετε, δεν έχει μάθει ακόμη Ελληνικά… ούτε καν Αγγλικά, τις περισσότερες φορές!!!

1.3.Παράλληλα εντοπίζουμε και καταγράφουμε σε μια λίστα στοιχεία τα οποία ο έλληνας πελάτης μας θεωρεί ότι τον κάνουν να ξεχωρίζει, βαπτίζοντας τον εαυτό του με προσφωνήσεις όπως «καλύτερος », «πρωτοπόρος» κτλ. (κάτι το οποίο του αρέσει να κάνει σχεδόν πάντα). Τα στοιχεία αυτά ανήκουν στην φαρέτρα μας, και τα χρησιμοποιούμε όταν βρισκόμαστε σε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με τους ρώσους αντιπροσώπους.

1.4. Λέξεις κλειδιά, , φράσεις, εκφράσεις , οι οποίες θα μας βοηθήσουν στην εύρεση πιθανών συνεργατών, στο ρώσικο διαδίκτυο.

1.5. Παράλληλα απευθυνόμαστε στον έλληνα επιχειρηματία με σκοπό την δημιουργία λογαριασμού e-mail από το οποίο θα αποστέλλονται οποιεσδήποτε πληροφορίες στην Ρωσία. π.χ. russia@όνομαεταιρείας.gr ή ukraine@όνομαεταιρείας.gr Επιπρόσθετα στον χώρο του business είναι σημαντικό να συστήνεσαι ως αντιπρόσωπος της εταιρείας, και όχι σαν μεσολαβών διερμηνέας ή διαπραγματευτής-ατζέντης. Αποκτάς ένα κύρος και συνεπώς την εύνοια του συνομιλητή σου.

1.6. Ζητάς από τον έλληνα επιχειρηματία να στείλει στη Μόσχα και στο Κίεβο τα δείγματά του και τα έντυπα κτλ. Με τα τρόφιμα υπάρχει πολλές φορές πρόβλημα στην αποστολή με κούριερ ή ταχυδρομείο, οπότε το λύνουμε «ανεπίσημα»… θα σας πούμε άλλη φορά το πώς.

1.7. Στο τελευταίο στάδιο κάνουμε μια παρουσίαση με πληροφορίες, φωτογραφίες και στοιχεία του έλληνα πελάτη μας, και τον αναρτούμε στο site www.greekb2b.ru . Για τον κατάλογο αυτό θα σας πούμε πάλι άλλη μέρα – αρκετά σας κουράσαμε σήμερα…

Τι ρούχα να βάλω σήμερα;

Αγαπητοί φίλοι του blog μας, σας ζητάμε ένα μεγάλο συγνώμη για το ότι αλλάζουμε συνεχώς εμφάνιση στο blog. Όχι, δεν το κάνουμε για καλοπιστικούς λόγους, απλά δεν έχουμε κατασταλάξει ακόμη στην τελική εμφάνισή μας...στο design. Πιστεύουμε όμως πως ΕΣΕΙΣ θα μας βοηθήσετε με τις ιδέες και συμβουλές ΣΑΣ, για το πώς θέλετε να μας "βλέπετε" απο την οθόνη του υπολογιστή σας.

Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Εσωτερικές Οδηγίες

Η εταιρεία ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ, διακρίνεται για την εμπειρία της, αφού ασχολείται ενεργά εδώ και καιρό με την προώθηση ελληνικών εταιρειών στην αγορά της Ρωσίας και Ουκρανίας, με μεγάλη επιτυχία. Ωστόσο πολλές ήταν και οι λάθος κινήσεις τον πρώτο για τις οποίες σπαταλήθηκε αρκετός χρόνος. Ο άνθρωπος όμως μόνο από τα προσωπικά του λάθη μαθαίνει, και αυτό τον κάνει δυνατότερο, και σοφότερο στις επόμενες επιλογές του. Έτσι λοιπόν, «φτιάξαμε» και εμείς ένα πλάνο, κάποιες οδηγίες, τις οποίες θεωρήσαμε και συνεχίζουμε να θεωρούμε, ως μπούσουλα επιτυχίας, και οι οποίες προορίζοντε για το προσωπικό της επιχείρισης. Τις οδηγίες αυτές θα θέλαμε να τις μοιραστούμε μαζί σας, γιατί ίσως κάποιους να τους ενδιαφέρει, γιατί ίσως κάποιοι εμπνευστούν και επιτύχουν στην δικιά τους επιχείρηση, γιατί ίσως κάποιοι δεν βρήκαν το κλειδί, ή δεν ξέρουν που να το βρούνε. Αν κάποιος από εσάς θέλει να μας μιμηθεί, μετα χαράς να τον ακούσουμε, να μας συμβουλέψει, γιατί και εμείς δεν τα ξέρουμε όλα! Περιμένουμε λοιπόν και δικά σας σχόλια, συμβουλές, παρατηρήσεις!
Από την επόμενη φορά λοιπόν στα άρθρα που δημοσιεύουμε στο blog αυτό, θα σας παρουσιάζουμε και από ένα μικρό λιθαράκι της προσωπικής μας επιτυχίας. Επιτρέψτε μας όμως να σας ξεναγήσουμε στις ενότητες που θα ακολουθήσουν:

1. Εκμάθηση θέματος
2. Συλλογή πληροφοριών των «παικτών» στην αγορά που μας ενδιαφέρει
3. Πρώτη παρουσίαση
4. Βαθιά ανάλυση. Προετοιμασία διαπραγματεύσεων
5. Παρουσίαση πρώτων αποτελεσμάτων στον πελάτη
6. Προετοιμασία επίσκεψης του έλληνα στην Ρωσία- Ουκρανία.

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Τσίμπησε στον Φραπέ!

Η συνεργάτιδά μας Όλγα, έχει προβεί τελικά σε διαπραγματεύσεις με έναν εκπρόσωπο, μιας γνωστής Ουκρανικής εταιρείας σήμερα, Δευτέρα 25-7-11. Το κλίμα των συζητήσεων αρκετά ευχάριστο αφού ενέπνεε πνεύμα συνεργασίας, από την πρώτη κιόλας στιγμή. Γνωστή για την αμεσότητα και την ικανότητα να πείθει τον ακροατή της, η Όλγα επιβλήθηκε από την αρχή της συζήτησης, περιγράφοντας το προϊόν μας, την πρωτοποριακή ιδέα του φραπέ στην Ουκρανία, και το πώς η συνεργασία αυτή θα συμβάλει στην οικονομική άνοδο και των δύο πλευρών. Η ανταπόκριση από την μεριά του ουκρανού επιχειρηματία ήταν θετική, κάτι για το οποίο χαιρόμαστε ιδιαίτερα εμείς στην Θεσσαλονίκη! Ο «φίλος» ουκρανός λοιπόν περιμένει τις πρώτες κούτες-δείγματα, για να τις γευτεί με «οφθαλμόν γαρίδας»!!!

Χαλαρά την φραπεδιά...

Όσο πιο χαλαρός είσαι τόσο πιο καλά κατεβαίνει η φραπεδιά! Αγαπητοί αναγνώστες, και φίλοι του blog, θα ήθελα να σας επισημάνω το εξής: Εμείς οι έλληνες, (οι περισσότεροι τουλάχιστον, στους οποίους δεν συγκαταλέγομαι προσωπικά) πίνουμε τον φραπέ όσο πιο αργόσχολα γίνεται! Η φιλοσοφία του αργού, χαλαρού και σταδιακού μας έμεινε από τα αρχαία ακόμη χρόνια, "....και να εύχεσαι να είναι μακρύς ο δρόμος για την Ιθάκη...." είπε κάποτε ο Καβάφης… Δεν έχει σημασία λοιπόν να πιείς τον καφέ τσακ-μπάμ, όπως γίνεται σε άλλες χώρες του εξωτερικού, και όπου ο σερβιτόρος κάνει βόλτες με περιοδικότητα 2 λεπτών πάνω από το ποτήρι σου λέγοντας, “θέλετε τίποτε άλλο;”, και αυτό «να σου την δίνει» στα νεύρα, αφού είσαι «ελληνάρας», και συνήθισες να πίνεις τον καφέ σου με τις ώρες!!! Μια γουλιά 10 λεπτά παύση και ξανά μια γουλιά και ξανά σε αναμονή ο καφές…
Ο έλληνας θέλει την άπλα του, να είναι αυτός ο γητευτής του χρόνου και όχι το ανάποδο… Οι φίλοι μας οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί, όντας φιλοξενούμενοί μας στις καλοκαιρινές διακοπές τους, στα ξενοδοχεία της χώρας μας, τον φραπέ τον πίνουν σχεδόν σαν το σφηνάκι -τι άλλο;-vodka. Ο φραπέ όμως σε φουσκώνει ρε αδερφέ έτσι που τον πίνεις, κλέβοντας μάλιστα και λίγο από τον αφρό. Ποια η λύση σ’ αυτό, φίλε αναγνώστη; Να μετεκπαιδεύσουμε τους φίλους μας, βάζοντας στην συσκευασία οδηγίες κατάποσης; :) …λέω εγώ τώρα…

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Βήμα 2


Σήμερα είχαμε τηλεφωνική επαφή με 16 εταιρίες (Κιλικία σε εμπορικά & office κέντρα). Διαπιστώσαμε ότι υπάρχει μεν ενδιαφέρον, αλλά υπάρχει και φόβος προς το άγνωστο προϊόν αυτό. Ούτε οι Ρώσοι, αλλά ούτε και οι Ουκρανοί δεν γνωρίζουν τίποτα για το ελληνικό φραπέ και λογικό είναι να φοβούνται. Αντιληφθήκαμε δε ότι ο τρόπος μεταφοράς πληροφορίας δια του τηλεφώνου παίζει το δικό του σημαντικό ρολό. Υπάρχουν εταιρείες που εκδηλώνουν έντονο ενδιαφέρουν, αλλά δεν έχουν οικονομική ευχέρεια για την διαφήμιση του φραπέ, άλλες επικαλούνται ότι χρειάζονται χρόνο και σκέψη και μονό μια εκ των 16 μας είπε ότι θέλει να έχει τα δείγματα του περίφημου αυτού καφέ. Κλείσαμε ραντεβού για ερχομένη Δεύτερα, η συνεργάτης μας στην Ουκρανία η Όλγα, θα έχει συνάντηση με το μάνατζερ της εταιρείας.
Καλή μας αρχή!  

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Μεταφορά

Αφού λοιπόν πιστοποιήθηκε ο φραπές μας στην Ουκρανία, όλα είναι έτοιμα για την αγορά εισιτηρίου προς Κίεβο! Μεταφορέας ταχύς και αξιόπιστος, με μεγάλη πείρα μεταφορών και εκτελωνισμών σε Ρωσία και άλλες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ανέλαβε τον θεσσαλονικιότικο φραπέ μας, μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις. Τελικά άξιζε τον κόπο! Οι 10 πρώτες «πειραματικές» κούτες επιβιβάστηκαν σε φορτηγό και έφτασαν σώες και αβλαβείς στα χέρια των συνεργατών μας στο Κίεβο. Πλέον το θέμα προώθησης, marketing και πώλησης ανοίγει μια νέα σελίδα για την εταιρεία ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ και συνάμα για την Ελλάδα! Ο κύβος ερίφη!!!

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Πιστοποίηση

Ο φραπέ μας λοιπόν, αφού βρήκε που να απευθυνθεί (σε Ρωσία και Ουκρανία), τρέχει και χτυπάει την επόμενη πόρτα, με ταμπελίτσα «ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ». Η πιστοποίηση λοιπόν του προϊόντος, είναι βασικό κριτήριο για να πάρει ο φραπέ άδεια πώλησής του, σε Ρωσία και Ουκρανία! Συνεργάτες μας λοιπόν, πήραν τον καφέ μας και χτύπησαν πόρτες, γραφείων και χημικών εργαστηρίων, με όλη την συνοδευόμενη «χαρτούρα», και κατάφεραν μέσα σε μια εβδομάδα να τον πιστοποιήσουν, ώστε να μπορεί αυτός να διακινείται ελεύθερα και νόμιμα στην Ουκρανία.
Εμ, βέβαια …μου ήθελες ταξίδια ρε φραπέ, βίζα δεν θα βγάλεις?

Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Ψηφίστε!

Η γνώμη σας είναι σημαντική για μας! Θα πουλήσει ο φραπέ στην Ρωσία? Ψηφίστε!

Βήμα 1


Για να μπει ο ελληνικός Φραπέ στο «παιχνίδι», πρέπει να μάθει να παίζει! Συγκεντρωθήκαμε όλοι μαζί και αναλύσαμε την τακτική του «παιχνιδιού» που επρόκειτο να "παίξουμε". Τα πρώτα βήματα αφορούν την εύρεση ανταποκριτών του ελληνικού αυτού προϊόντος. Ποιός λοιπόν θα ενδιαφερθεί; Ξεχωρίσαμε τις εξής παρακάτω κατηγορίες: κιλικία σε εμπορικά & office κέντρα, καθώς και καφετέριες για την εξυπηρέτηση των χώρων μαζικής συγκέντρωσης όπως στάδια, πάρκα, καλοκαιρινά θέρετρα...Ναι, ναι, μπορεί να εκπλαγείτε, αλλά στην Ρωσία πραγματικά υπάρχει θάλασσα, καλοκαιρινά θέρετρα, όπου το καλοκαίρι κάνει ζέστη, έχει πολυκοσμία, και ο ελληνικός φραπέ με μπόλικο πάγο σίγουρα αποτελεί μονόδρομο!
Συγκεντρώσαμε στοιχεία, συντάξαμε μια πρώτη εκδοχή της βάσης δεδομένων με τις παραπάνω αναφερόμενες κατηγορίες και ξεκινήσαμε το πρώτο γύρω τηλεφωνικών (και όχι μόνο) επικοινωνιών.

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Λοιπόν αρχίζουμε!

Πως είμαστε σίγουροι ότι το project μας θα έχει επιτυχία?
Έχουμε ρωτήσει (στατιστικά) ΠΆΡΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ από την  Ρωσία και την Ουκρανία  αν τους άρεσε ο φραπέ και αν το έχουν ψάξει όταν γύρισαν στις χώρες τους. Τα αποτελέσματα είναι ότι έχουμε ήδη ολόκληρη έτοιμη κατηγορία καταναλωτών   που θαυμάζουν το φραπέ και θέλουν να συνεχίζουν την εμπειρία ξανά!
Αλλά εμείς δεν θέλουμε να περιοριστούμε μόνο με Ρώσους και Ουκρανούς τουρίστες… Θέλουμε να φέρουμε την φιλοσοφία του φραπέ σε ολόκληρη χώρα!

Ευχηθείτε εμάς καλή επιτυχία! 

Έργον Θεσσαλονικιότικον!


“Όλοι” οι έλληνες και φιλέλληνες, κάτοικοι Ελλάδος και εξωτερικού, ηλικίας 12 με-+∞, μιλάνε ατέλειωτες ώρες στις καφετέριες, τα καφενεία, τα bar, με παρέα ένα μοναδικό και δημοφιλή, κρύο ρόφημα …τον φραπέ! Ο φραπές αρέσει σε πολλούς, άλλοι απλά είναι πλήρως εξαρτημένοι απ’ αυτόν. Γνωρίζει όμως κανείς από εσάς, από πού ήρθε ο καφές αυτός; Δεν είμαι από τα άτομα αυτά που υποστηρίζω ότι οποιαδήποτε καινοτομία και εφεύρεση προήλθε κατ’ εξοχήν από έλληνα, αλλά στην περίπτωση αυτή με περηφάνια τονίζω ότι όντως η φραπεδιά είναι «έργον ελληνικόν» και όχι απλά «ελληνικόν» αλλά και «θεσσαλονικιότικον», δεδομένου ότι μένω στην όμορφη αυτή πόλη του βορρά. Θα σαςπω λοιπόν μια mini ιστορία:

Εμείς, δηλαδή η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ Ε.Π.Ε., μια ωραία μέρα του καλοκαιριού και εκεί που λιώναμε κυριολεκτικά στο γραφείο μας, είχαμε την «τύχη» να υποδεχτούμε τον πρόεδρο της εταιρείας μας, ο οποίος εκτός από τις τυπικές διασαφήσεις και οδηγίες, μας εξιστόρησε την ιστορία του φραπέ. Μας είπε λοιπόν πως το έτος 1957 στην έκθεση Θεσσαλονίκης μια παρόμοια θερμή μέρα, ένας έξυπνος κύριος το όνομα του οποίου δεν γνωρίζω δυστυχώς, γέννησε τον Φραπέ!!! Η έκθεση εκείνο τον καιρό, ήταν ένα μοναδικό φαντασμαγορικό γεγονός, το οποίο περίμενε «πως και πώς» όλος ο κόσμος. Στην έκθεση κυκλοφορούσαν ζογκλέρ ακροβάτες, μαύρη γερμανική μπύρα (σημειωτέον μόνο στην έκθεση εκείνο τον καιρό κυκλοφορούσε η μπύρα αυτή). Τι έκανε λοιπόν ο κύριος αυτός; Πήρε ένα πλαστικό
ποτήρι, έβαλε μέσα καφέ, (μάλλον ΝΕS) ζάχαρη και κρύο νερό, και είπε να κάνει τον barman όταν φτιάχνει μαργαρίτες και mojitos… κοινώς ανακάτεψε τα υλικά αυτά, και το αποτέλεσμα να βρεθεί μέσα σε 5 μέρες στα ουράνια… Τι έγινε μετά; Δεν το γνωρίζω… μπορεί να έπινε mojitos στις Μαλδίβες …ή όπως είπε και ο Λεονάρδο Ντα Βίντσι, «εκείνος που θέλει να γίνει πλούσιος μέσα σε μια μέρα, θα κρεμαστεί στη διάρκεια ενός χρόνου», ή πολύ απλά συνέχισε να λανσάρει τον φραπέ στην Θεσσαλονίκη, στην καφετέριά του μέσα στην έκθεση…who knows?

Το σίγουρο είναι ότι οι ελληνάρες γουστάρουν τον φραπέ, ο οποίος μάλιστα θεωρείται ο πατέρας του freddo στην γειτονική Ιταλία μετά από 10 χρόνια, το 1967 δηλαδή!!! Γι’ αυτό και εμείς ανοίγουμε τα μάτια και στους φίλους μας τους ρώσους, ένα πρωινό του 2011…

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Brain storming: πετάει ο φραππέ;

Όταν δεν αρκεί το ένα κεφάλι, μαζευόμαστε 10. Οι 5 από μας στο γραφείο της Θεσσαλονίκης, οι υπόλοιποι, μέσο Skype και ανοιχτής ακρόασης, στη Μόσχα και στο Κίεβο.

Σήμερα συζητούσαμε για το παρόν blog. Τι θα γράφουμε; Ποιος θα μας παρακολουθήσει;  Πως θα το κάνουμε ενδιαφέρον;

Τι θα γράφουμε;

Έχουμε, από το Ρωσικό Διαδίκτυο, κάποια πασίγνωστα παραδείγματα επιχειρηματιών που ξεκινάνε το έργο τους από το μηδέν, και το κάθε βήμα τους  περιγράφουν στο blog. Πρόκειται για συναρπαστικά Reality show, έτοιμα βιβλία – ιστορίες επιτυχίας… Θέλουμε να κάνουμε κάτι παρόμοιο στο Frappe-in-Russia.

Ποιος θα μας παρακολουθήσει;  

Ο Έλληνες επιχειρηματίες, οι νυν και οι μελλοντικοί, που αναζητάνε λύσεις στην κρίση. Εάν πετύχει το σχέδιο μας, θα είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα για όλους, καθώς ξεκινάμε τώρα, ξεκινάμε από το μηδέν, με βάρκα την ελπίδα.

Για να πετύχει…

Η κάθε συμβουλή σας θα είναι πολύτιμη. Γι’ αυτό και ξεκινάμε αυτό το blog, για να διευρύνουμε το brain storming μας για όλη την Ελλάδα.

Πως θα κάνουμε το blog μας ενδιαφέρον;

Σήμερα το σκεφτήκαμε! Οι περιπέτειες του φραππέ στη Ρωσία είναι ένα εκπληκτικό θέμα για σκίτσα και κομιξ! Ο φραππέ αγκαλιά με την αρκούδα, ο φραππέ με ετικέτα «Στολίτσναγια», ο φραππέ με γούνινο σκούφο… Ζητείται άμεσα σκιτσογράφος! Η μήπως να απευθυνθούμε στον Αρκά;
Σοβαρά τώρα.

Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Τι φραππέ;

Για την πρώτη μας προσπάθεια, επιλέξαμε το φραππέ που ήδη είναι συσκευασμένος σε ποτηράκια-σέϊκερ μιας χρήσεως, όπως είναι αυτός εδώ:

Business Idea: γιατί ο φραππέ;

Η επιλογή της ιδέας για καινούργιο business είναι ένα θέμα σύνθετο. Κάθε μέρα, μιλάμε με επιχειρηματίες που θέλουν να βγούν στην αγορά της Ρωσίας, οπότε απο ιδέες δεν έχουμε έλλειψη.
Γιατί επιλέξαμε το φραππέ;

Γιατί είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης. Κάτι σαν τον ήλιο, την Ακρόπολη ή την χωριάτικη σαλάτα (η οποία, όπως ξέρετε, εξω από τα σύνορα της Ελλάδας έχει τελείως άλλη γεύση...)

Γιατί δεν υπάρχει στην συγκεκριμένη αγορά. Η είσοδος στην αγορά της Ρωσίας είναι πάντα ένα λαχείο - ή θα πετύχει, φέρνοντας απίστευτα υπερκέρδη, ή δεν θα φέρει καθόλου αποτέλεσμα... Και δεν υπάρχει τρόπος να το μάθεις "θεωρητικά". Πρέπει να πάς και να δοκιμάσεις.

Γιατί είναι ένα προϊόν σχετικά φτινό, με μεγάλη διάρκεια ζωής. Δεν θα επενδύσεις μεγάλο κεφάλαιο και έχεις σχεδόν 1 χρόνο να το πουλήσεις.

Γιατί μας αρέσει. Και σε όλους τους φίλους μας, που έρχονται να μας επισκεφτούν από Ρωσία.
Γιατί το πιστέψαμε πολύ εκείνη την ημέρα.

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Frappe στην Ρωσία!

Είμαστε από τη Ρωσία.
Αγαπάμε όλοι την Ελλάδα.
Μένουμε στην Θεσσαλονίκη.

Μια μέρα, κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος  μετά την επίσκεψη μας στην ΔΕΘ, καθίσαμε στην «περιστρεφόμενη» καφετέρια  στον Πύργο του ΟΤΕ. Με θέα τους λίγους επισκέπτες στην ‘Εκθεση, τα κλειστά καταστήματα στην Τσιμισκή και τον Θερμαϊκό Κόλπο, με το φραππέ στο χέρι, λέγαμε τα δικά μας.

Όπως όλη η Ελλάδα συζητούσαμε για τα πολιτικά, οικονομικά, και τα περί της κρίσεως θέματα. Εκεί, κάποιος από μας πέταξε για αστείο:
-         Ρε παιδιά, αυτός ο φραππέ που πίνουμε… υπάρχει στη Ρωσία;!
-         Μπα…

Κουβέντα στη κουβέντα, μεταξύ αστείου και σοβαρού,  μέσα σε μια ώρα είχαμε αναπτύξει ολόκληρη τη στρατηγική της εξαγωγής του φραππέ στη Ρωσία. Γιατί, όντως, δεν υπάρχει, δεν είναι γνωστός, και μας φάνηκε μια απίστευτη ευκαιρία.

«Εμείς» ως ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ Ε.Π.Ε. (www.organotiki.com) είμαστε Σύμβουλοι Επιχειρήσεων από τη Θεσσαλονίκη, με κύριο αντικείμενο το όνειρο του κάθε Έλληνα για τη Ρωσία να γίνει πραγματικότητα…  

Σε αυτό το blog, θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας, βήμα-βήμα, όλες τις περιπέτειες του φραππέ στη Ρωσία.